Olika typer av parkeringar

Olika typer av parkeringar
21
feb

Olika typer av parkeringar

Mensur read time

I trafiken kan man som förare möta olika typer av parkeringar. Vissa kan tyckas lättare att hantera än andra men det är viktigt att kunna bemästra alla. En del av dem är nödvändigtvis inte smidigt upplagda och det finns många hinder som kan uppstå. I denna text kommer vi presentera olika typer av parkeringar och ge några tips på hur man hanterar olika parkeringar på bästa möjliga sätt.

 

Fickparkering

En fickparkering är för många skrämmande och klurigt. Här handlar det om att ha rätt teknik och ta det lugnt. Har man tekniken med sig så är denna parkering inte svårare än någon annan parkeringstyp. Det viktiga vid en fickparkering är att ställa sig rätt i första början så man har alla möjligheter till en bra och smidig parkering.

 

Parkering i ruta - Framåt och bakåt

Att parkera på en parkeringsplats innanför en ruta är vanligt förekommande i trafiken. Här gäller det att hamna innanför rutan för att inte blockera andra fordon. I detta fall kan man välja att köra framåt eller backa in i rutan. Ett tips är att förhålla sig till andra parkerade fordon för att hamna så rakt som möjligt.

 

Parkering i backe

Att parkera i en backa kan vara klurigt. Här är det viktigt att vrida in däcken mot trottoarkanten när fordonet ska stängas av. Detta för att minimera risken att rulla bakåt när handbromsen släpps.

 

Backa runt hörn

Att parkera genom att backa runt ett hörn är vanligt förekommande. Här gäller det att ha full kontroll på bilen och veta när man ska ratta om. Målet är att stryka hörnets kant med bilen och hamna så rakt som möjligt.

 

Uppfartsparkering

Att parkera på en uppfart är även det vanligt. Här är det viktigt att hamna rakt och ta lagom med fart då en uppfart ofta sluttar en aning.

 

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på några av de vanligaste parkeringarna samt hur du hanterar dessa på bästa sätt.