Din väg till körkort

Körkort är ett viktigt inslag i det moderna samhället och medför en stor frihetskänsla. Här finns information och tips som hjälper dig på vägen mot körkortet.

 

Ansök om körkortstillstånd

För att få börja övningsköra måste du ansöka om ett körkortstillstånd. Ansökan görs hos Transportstyrelsen och du måste ha fyllt 16 år för att få börja övningsköra. När du ska ansöka om ett körkortstillstånd krävs det att du gör en synundersökning och att du fyller i en hälsodeklaration. Synundersökningen (synintyg) kan vi på trafikskolan hjälpa dig med utan att en tid behöver förbokas.  

Börja köra på Trafikskolan

  För att börja övningsköra med oss på trafikskolan behöver du komma in och registrera dig. Våra receptionister hjälper dig att ta det första steget och ge dig informationen du behöver. Du kommer då bekräfta att dina personliga uppgifter stämmer samt godkänna våra avtalsvillkor. Vi följer dataskydds förordningen GDPR   vilket innebär att vi skyddar dina  uppgifter.

 

Börja köra hemma

Observera att ett giltigt körkortstillstånd inte ger dig rätten att köra privat med handledare. För att du ska kunna få göra detta måste du och din privata handledare genomgå en handledarutbildning för att på så sätt tillgodose er ett handledarbevis.

Läs mer om handledarutbildning här

Planering av körlektioner och teori

När du kommer till oss första gången tar vi hänsyn till dina redan befintliga kunskaper vid första tillfället. Vi berättar de olika vägar du kan gå och vilka utbildningsinsatser krävs för att snabbt som möjligt nå slutresultat och få ditt körkort.

Läs mer om hur personbilsutbildningen fungerar här

Riskutbildningar del 1 och del 2

Riskutbildning för B-körkort omfattar två delar och dessa är obligatoriska. Receptionen hjälper dig att planera  del 1 och del 2 i samband med din planering. för att du ska få genomföra en teoriprov så måste både riskutbildning del 1 och del 2 vara godkända.Del 1 (teoretisk) handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.
Del 2 (praktisk)  handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

Läs mer om riskutbildningarna här

 

Utbildningskontroll och omkörningslektion

Mot utbildningens slut planeras en utbildningskontroll in. Utbildningskontrollens syfte är att låta en annan lärare göra en bedömning av elevens nuvarande körutbildning. Eleven kan se detta som en möjlighet att ”låsas att det är en uppkörning”. Läraren kommer under utbildningskontrollen vara mycket sparsam med att hjälpa eleven. Istället kommer instruktionerna handla mera vart eleven ska, elevens uppgift är att köra så självständig som möjligt utan hjälp. 

Utbildningskontrollen är ett sätt för lärarna att kunna jämföra om de tycker att eleven kommit tillräckligt långt i sin utbildning för en uppkörning eller om eleven behöver boka fler tider eller köra mer hemma.

Omkörningslektionen inleds med att eleven får en kort teoretisk information angående omkörning och får sedan praktisera detta med hjälp av lärare. 2 elever och 2 lärare simulerar en omkörning på landsväg. Slutligen får eleven jobba självständigt och får feedback från läraren. Syftet är att efter avslutad lektion kunna göra en korrekt bedömning innan en påbörjad omkörning och kunna utföra momentet på ett strukturerat sätt. Eleven ska även kunna redogöra för de speciella risker som är förenande med körning på landsväg.

 

Kunskapsprov och körprov

När du börjar bli klar med din körkortsutbildning, bokas kunskapsprov och körprov vid samma tillfälle. Proven utförs med 2-3 veckors mellanrum. Kunskapsprovet är den delen du gör först och kräver att riskutbildningarna är genomförda innan. Körprovet är den andra delen och kräver att du har ett godkänt kunskapsprov innan du får genomföra det.