Byta Torkarblad inför höstens ruskväder Publicerat 25 September, 2023

Vindrutetorkarna är en av de mest underskattade komponenterna på din bil, men de spelar en avgörande roll för din säkerhet på vägen, särskilt under dåligt väder.

För att hjälpa dig att underhålla dina vindrutetorkare på bästa sätt och säkerställa klar sikt genom vindrutan har vi sammanställt denna omfattande guide. Vi kommer att gå igenom allt från när du bör byta torkarblad till hur du gör det på rätt sätt.

När bör du byta dina torkarblad?

Att veta när det är dags att byta dina torkarblad är avgörande för att säkerställa god sikt under alla förhållanden. Här är några indikationer på när du bör överväga att byta dina vindrutetorkare:

1. Ojämn torkning

Om dina torkarblad lämnar streaks eller missar områden på vindrutan när de är i drift, är det ett tecken på slitage. Detta kan leda till farliga förhållanden där du inte kommer se ut när det regnar eller snöar.

2. Skrapande ljud

Ett skrapande eller gnisslande ljud när torkarbladen rör sig över vindrutan indikerar vanligtvis att gummit på bladen har förlorat sin smidighet och effektivitet. Det är då dags att byta dem.

3. Dålig sikt vid regn

Om du märker att din sikt försämras avsevärt under regniga förhållanden, trots att torkarbladen är i drift, kan det vara ett tecken på att de är slitna och behöver bytas ut. Detta kan bli extra farligt om man inte ser eventuellt stående vatten så man riskerar vattenplaning.

Så här byter du dina torkarblad

Att byta torkarblad är en enkel process som du själv kan utföra med några grundläggande verktyg. Här är stegen du bör följa:

Steg 1: Köp rätt torkarblad

Innan du börjar är det viktigt att du har de rätta torkarbladen för din bilmärke och modell. Detta kan vanligtvis hittas i din bils användarmanual eller genom att kontakta tillverkaren.

Steg 2: Lyft upp torkararmen

Lyft försiktigt upp torkararmen bort från vindrutan och se till att den är säkert fastsatt i ett upprätt läge.

Steg 3: Ta bort de gamla bladen

Hitta den fästanordning som håller de gamla torkarbladen på plats. Det kan vara en krok eller en knapp, beroende på ditt bilmärke. Lossa fästanordningen och ta bort de gamla bladen.

Steg 4: Sätt på de nya bladen

Fäst de nya torkarbladen på samma sätt som de gamla togs bort. Se till att de är ordentligt säkrade.

Steg 5: Sänk ner torkararmen

Försiktigt sänk ner torkararmen tillbaka mot vindrutan.

Steg 6: Testa torkarbladen

Slå på vindrutetorkarna och se till att de fungerar korrekt och inte lämnar streaks eller skrapar mot rutan.

Slutsats

När löven börjar skifta färg och vädret börjar skifta är det viktigt att se till att din bil är redo för hösten. Vänta inte tills regnet eller snön kommer – se till att byta torkarblad innan dess!

Det är en ganska enkel process som du kan göra på egen hand med minimalt krångel. Om du vill ha ett expertutlåtande eller behöver hjälp finns det dessutom gott om serviceverkstäder som kan hjälpa dig.

Hösten må vara kommen, men att ha nya torkarblad nu kommer vara till god hjälp när rusket kommer.

Ta körkort med Kullens och lär er både köra bil och ta hand om den. Kontakta oss idag!