Blogg

Aplina Däck

Dags för hjulskifte? Här är allt du behöver veta inför kommande vinter!

Mensur Gigovic

Hösten börjar lida mot sitt slut, och snart är vintern här. För alla bilägare betyder det att det är dags att tänka på att byta från sommardäck till vinterdäck. Att ha rätt däck på bilen är inte bara en lagstadgad skyldighet, det är också en viktig säkerhetsåtgärd. På vår trafikskola vill vi se till att du som både ny och erfaren bilförare är redo för vinterväglaget. Här är allt du behöver veta om hjulskifte och varför det är så viktigt.

Varför måste vi byta däck?

I Sverige är det ett krav att använda vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars, om det råder vinterväglag. Men vad innebär vinterväglag? Det handlar om snö, is, snömodd eller frost på delar av vägen, vilket kan göra körningen betydligt farligare med sommardäck. Sommardäcken är nämligen gjorda för varmare temperaturer och ger dåligt grepp på hala vägbanor. Vinterdäcken, däremot, är gjorda av en gummiblandning som klarar kylan bättre och har ett mönster som ger bättre fäste på snö och is.

När ska man byta till vinterdäck?

Det kan vara svårt att avgöra exakt när det är dags att byta till vinterdäck, eftersom väderförhållandena varierar över landet. Ett bra riktmärke är att byta däck när temperaturen börjar närma sig +5 grader. Även om det inte finns snö på marken kan kalla vägbanor göra sommardäck ineffektiva. Vänta inte tills första snön faller – då är det ofta för sent och kan innebära onödiga risker i trafiken.

Vinterdäck – dubbat eller odubbat?

Det finns två typer av vinterdäck att välja mellan: dubbade och odubbade (friktionsdäck). Båda har sina fördelar, beroende på var och hur du kör.

  • Dubbade vinterdäck: Ger extra bra grepp på isiga vägar tack vare metallpiggar i däcken. Dessa är idealiska om du kör mycket på vägar där det ofta är isigt, som på landsbygden eller där plogningen är bristfällig. Enligt lag får dubbdäck användas från 1 oktober till 15 april, men de får även användas utanför denna period om vinterväglag råder eller förväntas.
  • Odubbade vinterdäck (friktionsdäck): Är bättre för körning i stadsmiljö eller områden där vägarna oftast är bara men fortfarande kalla och hala. De ger bra grepp på snö men är inte lika effektiva på is som dubbade däck.

Det är viktigt att välja den typ av vinterdäck som passar din körstil och där du kör mest. Tänk också på att vissa regler gäller för användning av dubbdäck i städer, till exempel förbud på vissa gator i större städer som Stockholm och Göteborg.

Kontrollera däckens skick

När du byter däck är det inte bara viktigt att du väljer rätt typ av däck – däcken måste också vara i gott skick. Mönsterdjupet är en av de viktigaste sakerna att kolla. För vinterdäck är det lagkrav på minst 3 mm mönsterdjup, men för bästa säkerhet rekommenderas minst 5 mm, särskilt på isiga vägar. Glöm inte att också kontrollera däckens ålder och skador. Gamla däck kan ha hårdnat och förlorat sin flexibilitet, vilket påverkar greppet.

Ny lag om vinterdäck och alpinmärke

Från och med 1 juni 2024 gäller nya regler för vinterdäck. För att vara godkända måste vinterdäck nu vara märkta med alpinmärket, en symbol av ett berg med en snöflinga inuti. Detta gäller för både dubbdäck och odubbade däck. Märkningen visar att däcken uppfyller moderna krav för att hantera vinterväglag. Däck med M+S-märkning (Mud and Snow) kommer fortfarande att vara tillåtna, men enbart om de är tillverkade före 1 juni 2024. Det är därför viktigt att se till att dina vinterdäck är uppdaterade med denna nya standard inför framtida vintersäsonger.

Förvara dina sommardäck på rätt sätt

När du har bytt till vinterdäck är det viktigt att förvara dina sommardäck på rätt sätt för att förlänga deras livslängd. Förvara dem svalt, torrt och mörkt, och helst liggande om de är utan fälg. Om de är monterade på fälgar kan de stå upp, men kontrollera att de inte utsätts för direkt solljus eller fukt.

Hur vi kan hjälpa dig

På vår trafikskola går vi inte bara igenom regler och teori om vinterkörning – vi erbjuder också praktisk träning i vinterförhållanden. Att kunna hantera bilen under svåra vägförhållanden är en avgörande del av att vara en säker förare. Vill du bli mer bekväm med vinterkörning? Boka en vinterkörningslektion med oss, så hjälper vi dig att öva på bland annat att bromsa, svänga och hantera halka på ett säkert sätt.

Vi på IKUS trafikskola önskar dig en säker vinter på vägarna!

Läs mer

Att tänka på i stadskörning

Mensur Gigiovic

Stadskörning är helt annorlunda jämfört med körning på motorvägar och landsvägar, med ett antal överväganden som måste tas i beaktande.

Trafiken kan vara tätare och mer oförutsägbar och du kan behöva byta fil ofta. Gatorna i sig kan vara smala eller slingrande, vilket gör att förarna måste vidta större försiktighetsåtgärder för att vara säkra. Det kan också finnas fotgängare i närheten och cyklister som navigerar för sin egen säkerhet, vilket bilisterna också måste ta hänsyn till.

Alla vet hur lätt det kan vara att glömma grundläggande defensiva körprinciper när man blir van vid stadslivet; så att ta en paus ibland, även efter år av erfarenhet under bältet, är en viktig del av ansvarsfull stadskörning.

Vad menas med stadskörning?

För många bilister kan stadskörning kännas både utmanande och stressande. Men vad menas egentligen med stadskörning? Det handlar om att köra på gator och vägar som är belägna i stadsmiljöer med högre trafikintensitet och tätare bebyggelse.

I en stadsmiljö kan det finnas fler trafikregler och begränsningar för bilister att ta hänsyn till. Det är viktigt att anpassa sin körning i stadstrafik för att minimera riskerna för olyckor. Här nedan hittar du information och tips om hur du kan förbättra din stadskörning och göra den både säkrare och mer bekväm.

Var uppmärksam på trafikljus och skyltar

När du kör i städer är det viktigt att hålla ögonen öppna för trafikljus och skyltar, då det kan vara mycket trafik och fotgängare som rör sig omkring. Att vara uppmärksam på dessa trafikregler är avgörande för att köra säkert och undvika olyckor.

Skyltar ger viktig information om hastighetsbegränsningar, parkering och speciella trafikregler, så det är värt att låta blicken svepa över dem och se till att du är medveten om dessa instruktioner. Trafikljus kan också ge en signal om faror som närmar sig eller om att du måste stanna.

Var uppmärksam på andra förare

Det kan finnas situationer där andra förare gör plötsliga svängar eller vårdslös körning, och det kan orsaka farliga situationer för alla inblandade.

För att minimera risken för olyckor är det en god idé att hålla avstånd till andra fordon och alltid följa trafikreglerna. Dessutom är det viktigt att du är fokuserad och att du inte blir distraherad av din mobiltelefon eller något annat som kan avleda din uppmärksamhet från trafiken.

Kör defensivt

Som förare är det din högsta prioritet att upprätthålla säkerheten på vägen och alltid följa trafikreglerna. Men tänk på att inte alla andra förare tänker likadant, och det är därför viktigt att köra defensivt. Att köra defensivt är dessutom även mer miljövänligt då det blir en form av ecodriving.

Förvänta dig inte att andra förare tar ansvar för sina handlingar eller är uppmärksamma på vad som händer runtomkring dem. Istället se till att du alltid har en plan i huvudet för hur du ska agera om någon annan förare skulle bryta trafikreglerna eller inte ser dig.

Lämna en större buffertzon åt dig själv

Genom att ha mer utrymme mellan dig och bilen framför dig, ger du dig själv mer tid att reagera på förändringar i trafiken och undvika farliga situationer. Denna enkla rutin kan göra stor skillnad när du är ute på vägen, och är en viktig del av att köra på ett säkert sätt. Så när du kör i städer, tänk på att lämna en större buffertzon så du har tid att reagera och hinna bromsa i tid, för att öka säkerheten för dig och andra på vägen.

Titta ofta i backspeglarna så du vet vad som händer runt omkring dig

Att titta ofta i backspeglarna låter dig veta vad som händer runt omkring dig på vägen. Det kan hjälpa dig att känna dig säkrare och mer ansvarsfull på vägen.

Vid högre hastigheter kan det vara lätt att missa viktiga detaljer som en bil som närmar sig i en annan körfält eller en cyklist som korsar gatan. Det är därför viktigt att använda backspeglarna regelbundet, så att du kan förebygga incidenter och reagera i tid om något går fel.

Var uppmärksam på fotgängare när du svänger eller stannar vid rött ljus

När du är ute och kör i stadsmiljö är det viktigt att vara extra uppmärksam när du närmar dig korsningar och trafikljus. Det finns alltid en risk för att cyklister (som ofta kommer i hög hastighet) och fotgängare som ska över gatan inte har uppmärksammat din bil och därför kan komma i fara när du svänger eller stannar vid rött ljus.

Som bilist har du alltid ansvar för att säkerställa att du inte äventyrar fotgängares säkerhet. Så var noga med att använda dina försiktighetsåtgärder och fortsätt vara på alerten när du kör i stadsmiljöer.

Läs mer
Torkablad

Byta torkarblad inför höstens ruskväder

Mensur Gigovic

Vindrutetorkarna är en av de mest underskattade komponenterna på din bil, men de spelar en avgörande roll för din säkerhet på vägen, särskilt under dåligt väder.

För att hjälpa dig att underhålla dina vindrutetorkare på bästa sätt och säkerställa klar sikt genom vindrutan har vi sammanställt denna omfattande guide. Vi kommer att gå igenom allt från när du bör byta torkarblad till hur du gör det på rätt sätt.

När bör du byta dina torkarblad?

Att veta när det är dags att byta dina torkarblad är avgörande för att säkerställa god sikt under alla förhållanden. Här är några indikationer på när du bör överväga att byta dina vindrutetorkare:

1. Ojämn torkning

Om dina torkarblad lämnar streaks eller missar områden på vindrutan när de är i drift, är det ett tecken på slitage. Detta kan leda till farliga förhållanden där du inte kommer se ut när det regnar eller snöar.

2. Skrapande ljud

Ett skrapande eller gnisslande ljud när torkarbladen rör sig över vindrutan indikerar vanligtvis att gummit på bladen har förlorat sin smidighet och effektivitet. Det är då dags att byta dem.

3. Dålig sikt vid regn

Om du märker att din sikt försämras avsevärt under regniga förhållanden, trots att torkarbladen är i drift, kan det vara ett tecken på att de är slitna och behöver bytas ut. Detta kan bli extra farligt om man inte ser eventuellt stående vatten så man riskerar vattenplaning.

Så här byter du dina torkarblad

Att byta torkarblad är en enkel process som du själv kan utföra med några grundläggande verktyg. Här är stegen du bör följa:

Steg 1: Köp rätt torkarblad

Innan du börjar är det viktigt att du har de rätta torkarbladen för din bilmärke och modell. Detta kan vanligtvis hittas i din bils användarmanual eller genom att kontakta tillverkaren.

Steg 2: Lyft upp torkararmen

Lyft försiktigt upp torkararmen bort från vindrutan och se till att den är säkert fastsatt i ett upprätt läge.

Steg 3: Ta bort de gamla bladen

Hitta den fästanordning som håller de gamla torkarbladen på plats. Det kan vara en krok eller en knapp, beroende på ditt bilmärke. Lossa fästanordningen och ta bort de gamla bladen.

Steg 4: Sätt på de nya bladen

Fäst de nya torkarbladen på samma sätt som de gamla togs bort. Se till att de är ordentligt säkrade.

Steg 5: Sänk ner torkararmen

Försiktigt sänk ner torkararmen tillbaka mot vindrutan.

Steg 6: Testa torkarbladen

Slå på vindrutetorkarna och se till att de fungerar korrekt och inte lämnar streaks eller skrapar mot rutan.

Slutsats

När löven börjar skifta färg och vädret börjar skifta är det viktigt att se till att din bil är redo för hösten. Vänta inte tills regnet eller snön kommer – se till att byta torkarblad innan dess!

Det är en ganska enkel process som du kan göra på egen hand med minimalt krångel. Om du vill ha ett expertutlåtande eller behöver hjälp finns det dessutom gott om serviceverkstäder som kan hjälpa dig.

Hösten må vara kommen, men att ha nya torkarblad nu kommer vara till god hjälp när rusket kommer.

Ta körkort med Kullens och lär er både köra bil och ta hand om den. Kontakta oss idag!

Läs mer
Mercedes

Har gående företräde på en parkering?

Mensur

På en parkeringsplats är det oftast trånga ytor, många fordon och mycket människor. Det finns en rad olika situationer som kan uppstå som kan leda till olyckor. Det är därför viktigt att veta vilka regler som gäller på en parkeringsplats för att minimera missförstånd och eventuella olyckor. I denna text kommer vi kolla närmare på vad som gäller för gående trafik på en parkeringsplats. Har gående företräde på en parkeringsplats? Vilka regler gäller för fordon och gående på en parkeringsplats?  På en parkeringsplats med många fordon i rörelse kan det vara svårt att avgöra vem som har företräde. Det är därför viktigt att veta om att högerregeln gäller på alla parkeringsplatser. Det är denna regel som styr vilket fordon som har företräde och vilket som ska lämna företräde.  När det kommer till gående trafik finns det ingen skriven regel gällande detta. Det är dock alltid du som kör ett fordon som har väjningsplikt för gående trafikanter på en parkeringsplats. Samtidigt som gående ska försöka röra sig på parkeringsplatsen så smidigt som möjligt och inte blockera bilar från att köra in eller ut. Uppstår det en situation då en gående går ut framför fordonet på en parkeringsplats är det du som förare som ska stanna och släppa förbi. Här gäller det att man är uppmärksam och håller en god uppsikt. Trots att gående inte bör gå ut i vägen så kan du som förare inte ta detta för givet. Det gäller att vara fokuserad och ha koll på vad som händer framför, bakom och runtomkring fordonet. Vad gäller när man lämnar parkeringsplatsen? Det som är viktigt att komma ihåg är att högerregeln upphör när du lämnar parkeringsplatsen och utfartsregeln börjar gälla. Detta betyder att du som lämnar parkeringen ska lämna företräde åt alla andra fordon, både från höger och vänster. Utfartsregeln inkluderar även väjningsplikt åt gående och cyklister. Kör med ansvar! Som i alla trafiksituationer är det oerhört viktigt att köra med ansvar och inte ta några onödiga risker. På en parkeringsplats finns det mycket att ta hänsyn till och det gäller att vara uppmärksam.

Läs mer
Golf

Olika typer av parkeringar

Mensur

I trafiken kan man som förare möta olika typer av parkeringar. Vissa kan tyckas lättare att hantera än andra men det är viktigt att kunna bemästra alla. En del av dem är nödvändigtvis inte smidigt upplagda och det finns många hinder som kan uppstå. I denna text kommer vi presentera olika typer av parkeringar och ge några tips på hur man hanterar olika parkeringar på bästa möjliga sätt.

 

Fickparkering

En fickparkering är för många skrämmande och klurigt. Här handlar det om att ha rätt teknik och ta det lugnt. Har man tekniken med sig så är denna parkering inte svårare än någon annan parkeringstyp. Det viktiga vid en fickparkering är att ställa sig rätt i första början så man har alla möjligheter till en bra och smidig parkering.

 

Parkering i ruta - Framåt och bakåt

Att parkera på en parkeringsplats innanför en ruta är vanligt förekommande i trafiken. Här gäller det att hamna innanför rutan för att inte blockera andra fordon. I detta fall kan man välja att köra framåt eller backa in i rutan. Ett tips är att förhålla sig till andra parkerade fordon för att hamna så rakt som möjligt.

 

Parkering i backe

Att parkera i en backa kan vara klurigt. Här är det viktigt att vrida in däcken mot trottoarkanten när fordonet ska stängas av. Detta för att minimera risken att rulla bakåt när handbromsen släpps.

 

Backa runt hörn

Att parkera genom att backa runt ett hörn är vanligt förekommande. Här gäller det att ha full kontroll på bilen och veta när man ska ratta om. Målet är att stryka hörnets kant med bilen och hamna så rakt som möjligt.

 

Uppfartsparkering

Att parkera på en uppfart är även det vanligt. Här är det viktigt att hamna rakt och ta lagom med fart då en uppfart ofta sluttar en aning.

 

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på några av de vanligaste parkeringarna samt hur du hanterar dessa på bästa sätt.

Läs mer
Kia

Parkera på landsväg – vad gäller?

Mensur

I trafiken kan det dyka upp oväntade situationer som gör att du måste stanna eller parkera bilen. På en landsväg får man parkera men det finns regler som är viktiga att förhålla sig till. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad som gäller ifall du blir tvungen att parkera på en landsväg. Oavsett situation i trafiken är det a och o att köra med ansvar och hänsyn. Tar alla detta ansvar kommer missförstånd och olyckor minska. Ta aldrig några risker i trafiken utan gå på det säkra före det osäkra. Något som är särskilt viktigt på landsvägar, där hastigheterna oftast är höga. Får man parkera på en landsväg? Ja, det är lagligt att parkera på en landsväg. Det är dock oerhört viktigt att känna till vilka regler som gäller och följa dessa till punkt och pricka. Det förekommer höga hastigheter på en landsväg och då ökar automatiskt riken för olyckor. Vilka regler gäller vid parkering på landsväg?  Det finns två huvudregler som man som förare alltid ska tänka på vid parkering på landsväg. Det är att man inte får parkera så att: - Fara uppstår - Man hindrar eller stör trafik runtomkring Dessa två punkter gäller alltid vid alla typer av parkeringar och är viktiga att ta hänsyn till. På en huvudled råder det parkeringsförbud. Landsvägar är oftast huvudleder och det som gäller här är att man endast får parkera vid speciella parkeringsfickor. Man får som regel bara parkera på höger sida i bilens färdriktning. I största möjliga mån ska bilen parkeras utanför körbanan. Skulle man behöva parkera bilen när det är dålig sikt, såsom på natten eller i gryningen, måste man som förare tända parkeringsljusen på bilen. Parkeringsförbud På platser där det råder parkeringsförbud får man aldrig parkera bilen. Det är dock lagligt att stanna bilen och låta någon hoppa av eller stanna och lasta på eller av gods. Man får alltid stanna bilen om det exempelvis har skett en trafikolycka eller för att undvika fara. Nedan kommer några situationer då det är förbjudet att parkera: - Närmare än 30 meter från en järnvägskorsning - På en huvudled - Intill en busshållplats - På en gågata - På ett sådant sätt att fordonet hindrar annan trafik - På ett sådant sätt att fordonet utgör en fara för resterande trafik Ta kloka beslut  Det är alltid viktigt att ta mogna och kloka beslut i trafiken. Trots att man får parkera, enligt reglerna, på ett ställe så är det inte alltid det passar. Det gäller att se till varje enskild situation och därefter ta ett beslut.

 

 

Läs mer